Deze website maakt gebruik van cookies

  • Schildpad.org

    Voor alle informatie over schildpadden

  • Schildpad.org

    Alle leuke weetjes!

De Griekse landschildpad

De Griekse landschildpad kan 23 a 24 cm lang worden, hij kon tot 2kg wegen. Ze hebben een eivormig pantser. Maar de buikschild is bij de vrouwtjes plat en bij de mannetjes iets naar binnen gewelfd. Het rugschild bestaat uit 2 schildplaten in het midden bevinden zich 8 grotere platen en aan de rand van zijn schild zitten smallere platen. De schildplaten zijn zwart met gele vlek. Hoe ouder de schildpad hoe meer zwart zijn schild wordt. Laat de schildpad niet op zijn rug liggen anders word hij boos.

De Griekse landschildpad is een alleseter. Hij eet voornamelijk plantendelen, bladeren en vruchten maar ook aas, slakken, mest. Hij eet geen wortels niet omdat hij het lust, maar waarschijnlijk een overlevingstruc om in droge gebieden niet alle planten te laten verdwijnen. De schildpad stelt niet zoveel eisen aan zijn leefomgeving en kan zich relatief gemakkelijk voortplanten.

Verzorging en winterslaap

Een Griekse landschildpad kan makkelijk vrij in je tuin rondlopen. Hij zal wel van alles eten wat voornamelijk groen is, behalve gras: planten,bloemen, en sl. Als je een Griekse landschildpad in huis wil houden, voorzie dan zeker een ondiepe drinkschaal en een slaaphoekje met hooi. Mocht je geen tuin hebben zul je zomer en winterverblijf moeten voorzien. Een ruimte houten kist kun je vullen met zand of tuinturf dit is ook prima geschikt voor de schildpad. Dagelijks een hoeveelheid voedsel die die de schildpad voed is wel belangenrijk. Geef hem : fruit,sla, gekookte aardappelen of tomaten. Regenwormen of meelwormen mogen en kleine hoeveelheden gehakt vlees. Het beste tijdstip om je schildpad om te eten te geven is ’s ochtends. De Griekse landschildpad heeft dan enkel nog drinkwater nodig. Wanneer de temperatuur onder 15 graden zakt voelen ze niet meer goed.

Hij zal wel eten van alles wat “groen” is, behalve gras: sla, planten, bloemen. Een ruime tuinen, dubbel zo hoog als het pantser van de schildpad, voorzien van beschutting tegen de regen, kan ontsnappingspogingen tegengaan. Als je een Griekse landschildpad in huis wil houden, voorzie dan zeker een ondiepe drinkschaal en een slaaphoekje met hooi. Als je geen tuin hebt, zul je een zomer- en een winterverblijf moeten voorzien. Een ruime houten kist kun je vullen met zand of tuinturf. Dagelijks een hoeveelheid voedsel die overeenkomt met de omvang van het dier: fruit, tomaten, sla, gekookte aardappelen; maar ook regenwormen of meelwormen en kleine hoeveelheden gehakt vlees. Het beste tijdstip om je schildpad te voeden is ’s ochtends. De Griekse landschildpad heeft dan enkel nog vers drinkwater nodig. Wanneer de temperatuur onder de 15°C zakt voelen ze zich niet zo best meer.

Als je de Griekse landschildpad zich in de herfst laat ingraven in de tuin, dan zal hij een zeer strenge winter maar zelden overleven. De winterslaap is een noodzakelijke rustperiode voor deze dieren; die moet dan ook zorgvuldig worden voorbereid. Weken van tevoren geef je hem best erg voedzame maaltijden. Tegen het begin van de winterslaap, in november, zal de schildpad zich nog maar amper kunnen bewegen in zijn pantser. Dan zal de schildpad 3 à 4 dagen hongeren om zo het darmstelsel te ledigen. Wel kan je dagelijks een badje geven en wanneer zijn schild droog is, ze lichtjes met olie inwrijven. Zodra je een wit slijm ziet, mag je de schildpad gerust in winterslaap laten gaan.