Deze website maakt gebruik van cookies

  • Schildpad.org

    Voor alle informatie over schildpadden

  • Schildpad.org

    Alle leuke weetjes!

Geelwangschildpadden

Geelwangschildpadden zijn populair als huisdier. De schildpadden worden al heel klein gekocht. Ze kunnen zo’n 30 centimeter groot worden dat zorgt ervoor dat ze een wat grotere omgeving nodig hebben mocht u dat misschien denken. De schildpadden zijn gewend aan een subtropisch klimaat. Het zijn alleseters en vervuilen hun leefomgeving

Mocht je overwegen om deze schildpad te kopen als huis. Laat u alsjeblieft goed informeren zodat u goed de voor en nadelen kan afwegen.

Verschillende varianten

Je hebt verschillende soorten varianten van de Geelwangschildpad. Donkerbruine vlekken en twee gele strepen om de wang geven aan dat het om een geelwangschildpad gaat. Gemiddeld kunnen ze tussen 12 en 30 centimeter groot worden. Het mannetje is kleiner dan het vrouwtje. Het schild is groen als ze klein zijn en als ze wat groter zijn word het bruin

De geelwangschildpad wordt ook wel eens gekruist met de geelbuikschildpad. Hij heeft een S-vormige gele streep aan zijn zijkant van de kop, en nauwelijks tot geen vlekken op de buik. Kruisingen tussen de geelwang- en geelbuikschildpad hebben vaak kenmerken van beide soorten.

Natuurlijk gedrag

Geelwangschildpadden zijn koudbloedig dieren dat betekent eigenlijk dat ze hun temperatuur niet zelf kunnen regelen zoals mensen dat kunnen. Geelwangschilpadden komen vooral in het zuiden van de Verenigde Staten voor, waar een subtropisch klimaat is en de temperatuur niet onder de 18 °C komt. Ze leven voornamelijk in moerasachtige gebieden met vele beekjes en meren. Als er maar genoeg stromend water is. Geelwangschildpadden kunnen ook lopen op het land en kunnen zeer goed zwemmen. Ze communiceren met elkaar door te trillen en door elkaar aan te raken, deze schildpadden kunnen ook goed ruiken. Daarnaast houden ze geen winterslaap met winterrust. Geelwangschildpadden zijn overdag actief en ’s avonds slapen ze in het water.

Huisvesting

Een volwassen koppel geelwangschildpadden heeft een tochtvrije huisvesting nodig van minimaal 120 x 50 x 50 cm de waterpijl heeft een minimale diepte van ongeveer 40cm. Het aquarium bestaat voor een kwart tot één derde uit land. Geelwangschilpadden moeten gemakkelijk op het land kunnen komen. Enige hulpmiddelen mogen absoluut geen scherpe randen hebben, en moeten droog zijn. Bodemmateriaal om een landgedeelte te maken maakt niet zoveel uit, zand + gemengd met grind meestal wel een goede combinatie dit is lekker compact en stevig.

Schildpadden vervuilen hun leefomgeving snel. Daarom is het noodzakelijk om het aquarium goed schoonhouden. Een filter is onmisbaar onderdeel voor de hygiene. Het bewegende water kan hierdoor afvalstoffen kwijt raken door groter hoeveelheid zuurstof en diverse assimilaties van het water. De tempratuur bij een jonge schildpad is minimaal tussen 24 en 28 graden. Voor oudere dieren is dit 20 graden. In de winter is de watertemperatuur 2 a 3 graden lager dan in de zomer. De luchttemperatuur moet ongeveer 2 graden hoger zijn. Gebruik een warmtelamp op landgedeelte. Je moet hierbij wel op letten dat ze zich niet verbranden aan de lamp. Zorg ook dat er genoeg schaduwplaatsen zijn. Doe de lampen uit zodra het donker buiten is om zo een natuurlijke ritme te creeren. Plaats het aquarium liefts in een rustig gedeelte van de kamer. Het is mogelijk om de geelwangschildpad in de zomer buiten in een vijver te houden. Laat ze niet in de koud lopen want dan worden ze ziek. Dit kan uiteindelijk zijn dood worden. Een geelwangschildpad kan prima alleen leven. Je kunt meerder nemen als ze niet in grootte verschillen. Als dit wel zo is dan kunnen ze elkaar beschadigen. Als vissen in het aquarium wilt houden kan dat maar weet wel dat de vis een natuurlijke prooi is van de geelwangschildpad dus ze kunnen af en toe een visje op eten.

Verzorgen en hanteren

Schildpadden moeten heel voorzichtig opgetild worden. Je kan dit het best doen door over zijn schild tussen de voor en achterpoten te pakken. Ook goed op het krabben en bijten letten. Volwassen schildpadden zijn sterk genoeg om je vinger eraf te bijten. Zorg dat zijn omgeving bacterie vrij is want bacteriën zoals salmonella kunnen gevaarlijk zijn voor de mens. Het is belangenrijk dat u geen water uit het aquarium binnenkrijgt was altijd uw handen als u de schildpad heeft opgepakt. Het gebruik van een filter met UV geïntegreerd is hiervoor ook een goede uitkomst.

Voeding

Droogvoeding, diepvriesvoeding, en levend voer dit eten de schildpadden. Een tip Voeg altijd wat vitamines toe aan het eten als u droogvoeding geeft. Door af te wisselen houd je je schildpad in een gezonde conditie waardoor die ouder kan worden. Een schildpad kan diverse soorten planten en groenten eten zoals tomaat, andijvie en boerenkool. Jonge geelwanschildpadden mogen iedere dag eten en schildpadden tot 2 jaar mogen 4 maal per week eten. Geelwangschildpadden die ouder zijn dan 2 jaar kan je 2 maal per week voeren. Voer liefst sochtends zodat de schildpad de hele dag heeft om het eten te. Schildpadden zijn actieve dieren ze hebben dus ook meer voer nodig. Let op dat je niet teveel voert anders word hij dik. Geelwangschildpadden moeten in het water te eten krijgen om het eten te kunnen doorslikken. In de wintermaanden moet je minder voeren omdat ze dan minder actief zijn in de periode.

Van jong tot volwassen dier

Mannelijke geelwangschilpadden zijn eerder geslachtsrijp dan vrouwelijke. Mannelijke kunnen tussen de 3 en de 5 jaar. Vrouwtjes van 5 tot 7 jaar pas. Als het een schildpad gepaard heeft kan het sperma soms maanden bewaard blijven in de vrouw, en dus maanden later pas bevruchten. Een vrouwtjes geelwangschildpad kan meerdere keren per jaar een legsel hebben deze bestaand uit 5 tot 25 eieren. Het duurt ongeveer 60 tot 80 dagen totdat de eitjes uit komen. Net uit het ei zijn de schilpadjes maar 3 centimeter groot. Na 1 jaar zijn ze dubbel zo groot, ongeveer 6cm.
Geelwangschildpadden worden soms wel 40 jaar oud! De levensduur wordt beïnvloed door de huisvesting en de voeding.

Ziekten en erfelijke aandoeningen

Geelwangschildpadden kunnen last hebben van parasieten zoals Salmonella en/of wormen. Een veel voorkomende ziekte is longontsteking die word veroorzaakt word door bacteriën, wormen tocht of kou. De verkoudheid ontwikkeld zich in longonsteking je kan dit aan belletjes die op zijn neus staan. Bij longonsteking kan ook de schildpad scheef gaan zwemmen. Schildrot en oogontsteking zijn ook veel voorkomende ziekte van geelwangschildpadden. Een misvormd schild kan onstaand door bijvoorbeeld een gebrek aan vitaminen en mineralen. Vrouwtjes kunnen zonder man eitjes leggen. Als ze de eieren niet kwijt kan legnood.

Kosten

Een geelwangschildpad kost gemiddeld €14.95. Natuurlijk kost allen de schildpad niet alleen geld ook een aquarium of terrarium. Een huisvesting van een jonge schildpad kost 30,00. Terwijl je voor een volwassen geelwangschildpad 100 tot 200 euro moet rekening inclusief inrichting. Bovenop de 100,00 euro komen ook nog een filter,verwarming,verlichting, decoratie bij. Als alles is aangeschaft hoef je alleen maar voer te kopen en vitaminen

Bijzonderheden

Let op bij aanschaf van een geelwangschildpad op de volgende zaken: een gezonde geelwangschildpad moet geen beschadigingen hebben, hij is actief, moet goed en recht zwemmen, en kijkt helder en alert uit de ogen. De beste keus is een nakweek.