Deze website maakt gebruik van cookies

  • Schildpad.org

    Voor alle informatie over schildpadden

  • Schildpad.org

    Alle leuke weetjes!

Landschildpadden

Landschildpadden verschillen van de water en moerasschildpadden doordat , veel soorten wel eens baden en ze kunnen ook niet zwemmen. Vele soorten landschildpadden zouden zelfs verdrinken als ze dieper in het water komen. Het schild is er hard en bol van vorm, in water levende schildpadden hebben meestal een zachter en lichter schild dat platter is waardoor ze kunnen zwemmen in het water. Een ander kenmerk is dat de meeste landschildpadden voornamelijk planten eten en soms ook aas.

Een aantal soorten zijn grazers dit wil zeggen dat ze voornamelijk gras eten en deze soorten hebben een trage motoriek en stofwisseling. Een voordeel is dat ze zeer oud kunnen woorden. Er zijn ook vele water of moerasschildpadden die ook planten eten. In België en Nederland leeft er geen enkele landschildpad. De bekendste Europese soort is de Griekse landschildpad. De komen steeds zeldzamer voor.

In Frankrijk leven in het Morengebergte, boven Saint-Tropez leven er nog landschildpadden in het wild. Omdat vele schildpadden omkomen bij bosbranden in de zomer of dat ze worden aangereden. Is er in Mayon een kwekerij van Schildpadden waar ook gewonde schildpadden ter verzorging worden opgevangen.

Landschildpadden spreken vaak tot verbeelding omdat ze erg groot, zwaar en vooral super oud kunnen worden. De oudste schildpad die ooit stierf in 2006 op 255-jarige leeftijd en hij heette Adwaitya. Een andere oude schildpad genaamd Tu I Malila, dit was een stralenschildpad die minstens 188 jaaroud werd sommige beweren zelfs 192 jaar. Een eveneens oude schildpad was Harriet die ook in 2006 omdat haar hart begaf ze is 175 jaar geworden.

In 2005 lukte het de ZOO Antwerrpen om als eerste ter wereld een Egyptische landschildpadden zich te laten voortplanten in gevangenschap iets wat de dierentuinen vsn Amsterdam, Berlijn en Rotterdam al jaren geprobeerd hadden. De twee Egyptische landschildpadden kwamen erbij in Juli 2015.