Deze website maakt gebruik van cookies

  • Schildpad.org

    Voor alle informatie over schildpadden

  • Schildpad.org

    Alle leuke weetjes!

Roodwangschildpad

Latijnse naam: Trachemys scripta elegans

Nederlandse naam: de roodwangschildpad

Cites status: B

Familie: Emydidae

Uiterlijk: De schildpadjes zijn altijd te herkennen aan de felrode vlekken op de wangen. Verder hebben ze een groene basiskleur met zwarte strepen. Hun buikschild is gelig van kleur en er zitten zwarte vlekken op.

Verspreidingsgebied: De rustige rivieren en meren in Oost en Zuidoost VS.

Geslachtsonderscheid: Mannetjes hebben langere nagels aan de voorpoten, een grotere staart en een ondiep kuiltje in de buikschild.

Maximale lengte: De vrouwtjes kunnen tot wel 30 cm lang worden, de mannetjes worden aanzienlijk kleiner en bereiken een lengte van 20 cm.

Huisvesting: Deze dieren eisen een zwemgedeelte. Zorg daarom voor een aquaterrarium van 150x50x50 per koppel. De temperatuur van dit Aquaterrarium moet tussen de 18 en de 22 graden liggen. Let wel, een aquaterrarium heeft ook een landgedeelte, de diertjes moeten ook droog en verwarmd kunnen zitten. Onder de spot mag de temperatuur 40 graden zijn.

Gedrag

De roodwangschildpad vind zonnen heerlijk. Roodwangschildpadden kunnen erg goed trilling voelen. Zodra zij hierdoor gealarmeerd worden glijden hup zo het water in. S’nachts slapen ze onder water. In het wild houden ze winterslaap. Deze vind plaats tussen de maanden december en februari. Deze rustperiode kan vooral gunstig zijn voor vrouwtjes die eieren gaan leggen. Bij winterrust laat je de temperatuur dalen tot ongeveer 18 graden overdag en 12 graden snachts. Bij tempraturen lager dan 17 graden zullen de schildpadden veel minder eten. Tijdens de winterslaap voert u de dieren niet bij winterrust geef je veel minder voeding. Voordat de dieren in winterslaap gaan moeten de darmen leeg zijn. Om dit te bereiken geeft je schildpad steeds minder voeding tijdens de aanloop van de winterslaap. Tijdens de winterslaap kan de schildpad gewicht verliezen. Dit mag niet meer dan 10 procent zijn. Daarom is het verstandig om de schildpad af en toe te wegen.

Voortplanting

Het mannetje manoeuvreert het vrouwtje zo dat de schildpadden tegenover elkaar in het water liggen. Dan begint hij zijn voorpoten en met zijn lange nagels in haar gezicht en op haar kop te trillen. Zodra het vrouwtje doorzwemt, zwemt het mannetje achteruit voor haar uit. Als het vrouwtje toestemt in de paring stop ze per direct met zwemmen en zinken de dieren naar de bodem. Hierbij bijt hij het vrouwtje soms in de nek. Tijdens de paring schuift het mannetje naar achteren en laat hij zijn voorpoten los hij staat dan verticaal in het water.

Na de paring kan het vrouwtje het sperma bewaren. Een vrouw kan meerder legsels in het jaar hebben. De eieren legt ze op het land. Ze graaft in met haar achterpoten een kuil in het zand. Het vrouwtje legt 5 tot 12 eieren. Ze begraaft ze net zand om ze te beschermen. Na gemiddeld 60 tot 100 dagen komen de eieren uit. De jongen hebben eitand om door het leerachtige eierschaal heen te breken. De pasgeboren schildpadjes zijn ongeveer 2 tot 3 centimeter lang. In het eerste jaar groeien snel.

Hanteren: Alleen als het noodzakelijk is. Keer een schildpad nooit op zijn rug, hiervan zullen darmklachten ontstaan.

Voeding

De roodwangschildpad is een alleseter. In de dierenspeciaalzaak kunt u schildpaddenvoeding kopen dit bestaat uit insecten en waterkreeftjes. Dit bevat helaas niet genoeg vitaminen om het als volledig voer te kunnen gebruiken. Daarom kan je dit aanvullen met visjes,meelwormen, wormen en watervlooien. Roodwangschildpadden eten daarnaast zoals plantaardig voer. Geef het dier waterpest,hoornblad,andijvie en soms een stuke appel,tomaat of komkommer. Volwassen schildpadden kan je zo 3 keer per week voeden. Voer de dieren altijd in het water.

Bijzonderheden

Dit is de meest populaire schildpad ter wereld, tenminste wel als huisdier dan. Helaas worden veel van deze schildpadjes verkocht door ondeskundige mensen. Hierdoor zijn de kopers niet goed ingelicht en kunnen ze niet goed groien. Schildpadden veroorzakkaen hoogpercentage aan ziektes zoals diarree en buikpijn door salmonella bacterie. Ook worden deze dieren onderschat op hun bijtgedrag. Als de schildpad is nood is kan hij 2 dingen doen of zijn kop terug trekken of hij bij je vinger er mogelijk af. Vaak kiest hij voor het laatste. Wees hier bewust van. Een schildpad kan een uitstekende huisdier zijn wanneer u heb genoeg te bieden heeft. Je moet echt aan alle eisen voldoen om het dier te laten stralen.