Schildpad kopen

schildpadjeHelaas wordt er te makkelijk gedacht schildpadden verkocht. Ook word over de verzorging te makkelijk.  Veel mensen hebben namelijk geen idee dat een goede verzorging en  een basisvoorziening van een schildpad aan kosten al gauw rond de 30 per maand bedraagt.

Elke waterschildpad wordt groot

De temperatuur en de grote van de bak kunnen een grote invloed hebben op zowel jonge als oude schilpadden.  Ze kunnen hierdoor blijven doorgroeien.  Een muskusschildpad in diverse veel aangeboden deze schildpadden blijven naar verhouding klein. Echter hebben deze soort schildpadden een andere verzorging nodig en eigenlijk geen schildpad te beginne.

Schildpad kost ongeveer €30.- per maand.

Een basisvoorziening voor  een schildpad kost rond de 30 euro per maand.

Voeding            10.00

Water                 3.00    (incl. gasverbruik bij warm water gebruik voor schoonmaak en verversen)

Elektriciteit        17.00    (Verwarmingselement 75w Pomp 15w, Warmtelamp 60w, UVB-lamp, 30w)

Euro   30.00 
 gemiddelde kosten per maand, deze stijgen naarmate het verblijf groter wordt.

Een schildpad wordt heel oud

Sommige mensen  zeggen wel eens dat je een hond hebt voor het leven en dat dus voor een flinke periode intensief.  Dit is natuurlijk niks in tegenstelling tot de schildpadden. De schildpadden die je in de winkels kan kopen kunnen wel 40 tot 60 jaar oud worden. Ze gaan dus bijna je hele leven mee.

Een schildpad moet alleen gehouden worden

Een schildpad leeft het best in een glazen bak. Twee schildpadden gaan uiteindelijk vechten omdat de ruimte te klein is. De schildpadden vechten tot de dood door. Lijkt me geen goed idee dus. De wonden die ze hebben opgelopen kunnen pas na  jaren verdwijnen. Als ze ongeveer 7 jaar zijn beginnen de hormonen bij te gieren en wordt de situatie niet te meer houden.

Goede voeding is duur

Vaak zeggen mensen dat je de schildpadden met kattenbrokken kan voeren. Dit is helemaal niet waar. Hier is onderzoek naar gedaan. De kattenbrokken worden alleen aan schildpadden gegeven als ze ziek zijn. Het beste is om speciale schildpaddenbrokken te kopen en als toetje kan je droogvoer zoals garnalen , gedroogde visje etc. Ook appels en verse andijvie doen het goed.

Salmonella bacterie

Het is echt belangrijk om te weten dat schildpadden en het alles wat met de schildpad in aanraking komt zoals bijvoorbeeld water dat het mogelijk salmonella bacterie kan bevatten. Dit is dezelfde bacterie die kippen ook bij hun dragen. LET OP! Water dat warmer is dan 26 graden kan ook legionella bacterie bevatten. Let ook op dat in water warmer dan 26 graden tevens de legionella bacterie kan ontstaan. Het is belangrijk uzelf met een goede desinfectans te ontsmetten.

Leven in een glazen bak

Beeld je eens in je wordt 40 tot 60 jaar en je vooruitzicht zou alleen de glazen bak als leefomgeving hebben. Verder geen uitdaging en altijd moeten bedelen om eten want je moet toch iets hebben om naar uit te kijken. Af en toe mag je keertje door het huis lopen of in de tuin. Maar uiteindelijk moet je toch weer terug in je glazen bak. Dit kan natuurlijk niet zorg dat er veel levendigheid en plezier komt in het leven van de schildpad laat hem stralen.

Sinds januari 2014 ook adoptie op afstand van een schildpad mogelijk

De grootste fabel die er is over schildpadden is dat ze niet zo groot worden. Door juiste verzorging, een warme temperatuur en goed eten zal de schildpad uitgroeien tot een Ninja Turtle ze kunnen het groot worden mits je aan deze eisen voldoet. Het gevolg is wel dat je groter aquarium moet aanschaffen. Mijn persoonlijke mening is  eigenlijk dat een schildpad geen huisdier is.

Basisvoorziening 1 schildpad

  • Ruime aquarium die minstens 10 keer zo groot als zichzelf.
  • 1 derde land gedeelte. Vrouwtjes schildpadden hebben vanaf 5 jaar een zandeiland nodig om eieren te kunnen leggen en ingegraven.
  • UV lamp liefst in TL of PL vorm.
  • Warmtelamp liefst combi UV straling.
  • Een goed boek over de verzorging van uw specifieke soort.
  • Voorraad aan verschillende soorten voeding.
  • Voeding van verse groeten en fruit.